Wat is Stem op een Jongere?

Stem op een Jongere is een landelijk, onafhankelijk en politiek neutraal initiatief vóór en dóór jongeren. Wij zetten ons in voor betere jongerenparticipatie- en representatie in de politiek, zowel landelijk als lokaal!

We begonnen met de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, en zijn nu bezig met onze campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Naar schatting mogen zo’n 2,5 miljoen jongeren een stem uitbrengen tijdens de verkiezingen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen konden jongeren alleen al 30 van de 150 zetels bepalen.


Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft de stem van jongeren een grote invloed. Om deze stem luid en duidelijk te maken, willen wij als Stem op een Jongere, jongeren enthousiast maken om naar de stembus te gaan en hun stem uit te brengen. We zien ook dat steeds meer jongeren (<30 jaar) verkiesbaar zijn, zowel landelijk als lokaal.

Toch worden deze jongeren weinig verkozen. Dit komt onder andere door hun relatief lage plaats op de lijsten en gebrek aan zichtbaarheid. Stem op een Jongere wil hier verandering in brengen door inzichtelijk te maken welke jonge politici verkiesbaar zijn en hoe je deze jongeren met een voorkeurstem wél de politiek in kan stemmen!

Meet the Team

Nikki Trip

Sophie Bakker

Anne Willemsen

Yvet Mol

Elisa Kamps