Vragen?

Heb je vragen over hoe Stem op een Jongere te werk gaat of zijn er bepaalde moeilijke begrippen waarvan je een uitleg wilt, klik dan op een vraag hieronder en lees ons antwoord!

Staat je vraag er niet bij of begrijp je iets niet stuur dan een berichtje via onze contact pagina of op Instagram.

Wanneer je gaat stemmen, stem je niet op een partij maar op een persoon van een partij, waarbij je stem wel naar de partij van die persoon gaat. Veel mensen stemmen op de ‘lijsttrekker’ (de persoon die op nummer één staat op de lijst voor een partij), maar je kan ook op iemand anders op de lijst stemmen. Het maakt niet uit op welk nummer die persoon staat.

De hoeveelheid zetels die een partij krijgt bepaalt hoeveel kandidaten van hun kandidatenlijst lid worden van de gemeenteraad. In principe wordt de volgorde van de lijst aangehouden. Maar als een kandidaat genoeg voorkeurstemmen krijgt dan krijgt deze kandidaat alsnog een zetel in de raad. Ook al stond deze kandidaat lager op de lijst dan het aantal behaalde aantal zetels van deze partij. We noemen dit een voorkeurszetel. Hoeveel voorkeurstemmen je nodig hebt voor zo’n zetel verschilt per gemeente en is gelijk aan 25% van de kiesdeler. De kiesdeler is het aantal stemmen dat is uitgebracht gedeeld door het aantal zetels binnen de gemeente. Daarom weten we pas na de verkiezingen, wanneer het aantal daadwerkelijk uitgebrachte stemmen geteld is, hoeveel stemmen een kandidaat nodig heeft voor een voorkeurszetel.

Wij hanteren de volgende definitie van ‘een jongere’: jongeren zijn niet ouder dan 30 jaar. Vanaf de leeftijd van 18 jaar mag je je in Nederland verkiesbaar stellen. De verkiesbare jongeren tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen zijn dus minimaal 18 jaar oud en maximaal 30 jaar oud.

Worden jongeren beter vertegenwoordigd door jonge politici dan door oudere politici? Dat vraag je je misschien af. Het antwoord: niet per se. Toch spreekt het voor zich dat jonge politici de problemen van jonge generaties goed begrijpen en wellicht ook de meeste motivatie hebben om hiermee aan de slag te gaan. Natuurlijk is het heel belangrijk om naar de standpunten van de kandidaat en desbetreffende partij te kijken, want daar moet je uiteindelijk achter staan. Wij maken inzichtelijk welke jongeren verkiesbaar zijn, maar waar jouw stem uiteindelijk heen gaat? Die keuze laten we aan jou over!

Jazeker. Stem op een Jongere is een neutraal platform zonder voorkeur voor een politieke partij. Wij maken voor elke partij inzichtelijk welke jongeren verkiesbaar zijn. Wij, het kernteam achter Stem op een Jongere, zijn een groepje onafhankelijke jongeren dat zich wil inzetten voor meer jongerenvertegenwoordiging in de politiek. Meer weten over wie wij zijn? Klik hier.

Zowel Stem op een Vrouw als Stem op een Jongere werken aan betere representatie in de politiek. In principe voor verschillende groepen maar er is natuurlijk overlap in jonge vrouwen. Dit jaar hebben we samen (ook met andere initiatieven) meegewerkt aan het uitzoeken van de lijsten om meer informatie over kandidaten beschikbaar te maken voor de kiezers (jullie!). Stem op een vrouw geeft een overzicht van alle vrouwelijke kandidaten en heeft de voorkeurstem tool bedacht. In samenwerking met hen mochten wij de tool toepassen op jongere kandidaten.

 

Stemmen op een (jonge) vrouw? Zie www.stemopeenvrouw.nl

Voor de gemeenteraadsverkiezingen krijgt iedereen die Nederlands is en 18 jaar of ouder is tijdens de gemeenteraadsverkiezingen (16 maart 2022) een Stempas thuisgestuurd. Dit betekend dat je mag stemmen. Maar ook mensen met een Europees paspoort die (officieel) in Nederland wonen of mensen van buiten Europa die al minimaal 5 jaar in Nederland wonen mogen stemmen tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen.

 

Daarom hebben wij ook een uitleg over stemmen in het engels gemaakt. Dit is anders dan bij de Tweede Kamer verkiezingen, daar mogen alleen mensen met een Nederlands identiteit stemmen.

 

Als laatste is het goed om te weten dat ook jongeren vanaf 16 jaar iets te kiezen hebben bij de verkiezingen als ze in Rotterdam en Amsterdam wonen. Daar mogen mensen vanaf 16 jaar stemmen voor de wijkraad (per stadsdeel).