Gemeenteraadsverkiezingen

Waarom is het eigenlijk relevant om te stemmen tijdens de gemeenteraads verkiezingen? Veel van de zaken waarover de gemeenteraad beslist hebben invloed op jouw dagelijks leven. Denk hierbij aan thema’s zoals onderwijs, milieu, cultuur en sport. De gemeenteraad heeft bijvoorbeeld invloed op hoe groen jouw gemeente is, waar nieuwe woningen worden gebouwd en welke uitgaansgelegenheden een vergunning krijgen. Kortom: belangrijke keuzes waar jij direct mee te maken krijgt. Welke beslissingen uiteindelijk worden gemaakt hangt natuurlijk af van de samenstelling van de gemeenteraad. Hier kunnen wij invloed op uitoefenen. Dus vind jij het belangrijk wat er voor jou besloten wordt? Gebruik dan je stem op 14,15 of 16 maart 2022!

Stem op een Jongere

Er zijn meer dan 350 gemeenten in Nederland. Voor de gemeenteraads verkiezingen in 2022 heeft Stem op een Jongere ervoor gekozen om actief te zijn in 17 gemeenten. Dat betekent dat wij voor deze 17 gemeenten per partij inzichtelijk maken welke jongeren er verkiesbaar zijn. Ben je benieuwd welke gemeenten dit zijn? Zie dan de kaart hieronder! Stem jij in een andere gemeente? Dan moedigen wij je aan om zelf op onderzoek uit te gaan! Want ook voor jou is het relevant om te kijken welke jongeren er verkiesbaar zijn in jouw gemeente. 

Slim Stemmen

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen mag jij stemmen.

Je hebt niet zomaar een stem, je hebt een voorkeurstem! Dat betekent dat je mag stemmen op iemand die jou representeert. Dat hoeft dus niet de lijsttrekker te zijn; jouw stem mag ook gaan naar iemand die lager op de lijst staat. Deze persoon heeft dan meer kans om daadwerkelijk verkozen te worden en dus op een plekje in de gemeenteraad.

Wil je meer weten over hoe het principe van een voorkeurstem werkt?

Klik dan hier.